Behandlingar

Behandlingar


På Gröna Saxen är målsättningen att skapa en lugn och avkopplande miljö. Vi erbjuder ett fåtal behandlingar med fokus på hållbarhet, kvalité och kreativitet där du som kund står i centrum.


Vi lägger stor vikt på din individuella stil. Vi tar fram exklusiva recept för växtfärger, örtkurer och oljeinpackningar med hänsyn till just ditt hår, hårbotten och hårkvalitet.


Vi stylar håret skonsamt, vilket innebär att vi torkar håret i dess naturliga form och inte  använder onödigt mycket hårvårdsprodukter eller för hög värme för länge som kan skada håret.


Under tiden du får din behandling kan du alltid njuta av en kopp ekologiskt te eller kaffe.

Klippning

Att klippa hår handlar många gånger om precision, det är ett hantverk, och det finns många olika sätt att göra det på. På Gröna Saxen ska en klippning kännas bra, passa hårets naturliga fall, din ansiktsform och stil.

 

I klippningen ingår konsultation, schamponering med en skön hårbottenmassage och lätt styling.

 

Har du svårt att med ord förklara hur du vill ha det kan du ta med dig en bild som vi kan utgå ifrån. Fundera även på om du vill ha en lättskött frisyr eller en som kräver lite mer underhåll.

 

Vi har olika klippkategorier. Har du exempelvist väldigt tjockt eller långt hår, om det är en särskild frisyr du vill klippa eller bara vill ha lite extra massage bokar du in Klipp 90. Vill du däremot efter 3 veckor bara underhålla ditt hår bokar du in en Klipp 30. Alla nya kunder bokas in i en standard klippning på 60 minuter – Klipp 60.

Växtfärg

Gröna Saxen använder nermalda växter och örter såsom henna, indigo, rabarberrot, ekbark, kaffe och hibiskus som blandas med uppkokat vatten.


Med växtfärg får du unika toner och bra täckförmåga på ett skonsamt sätt. Växterna och växtdelarna är 100 procent naturliga, innehåller inga skadliga kemikalier och är biologiskt nedbrytbara.

 

Många av växterna och örterna som vi använder förbättrar hårkvalitén, bidrar till en hälsosam hårbotten, stimulerar hårväxt och ger en hållbar glans. Växter som Henna och Cassia Obovata innehåller ämnen som binder till hårets keratin och bygger upp hårstrået.


En växtfärg tar mellan 30 minuter till 3 timmar i verkningstid.

Färgtoner och växtfärger

Färgtoner som är möjliga är t ex champagneblond, sandbrun och gyllene toner, kalla bruna toner, chokladbrun, kastanj, mahogny och kopparröd.

 

Vanligtvis uppnår vi en optimal färgton vid första infärgningen. Det kan dock vara svårt att gå från riktigt ljust hår till mörkt eller riktigt mörkt tilll ljust.


Fundera gärna på hur ofta du vill färga håret, vilken nyans du skulle vilja ha på kort sikt, lång sikt eller om du gillar att byta hårfärg ofta.

 

Har du många olika nyanser första gången du färgar håret kan det ibland ta 2-3 infärgningar innan vi uppnår ett optimalt recept och/eller färgton. Växtfärgning kan därför mer liknas en slow-food-process snarare än fast-food!

 

Växtfärg och grått hår

Växtbaserat färgpigment kan sägas omsluta hårstrået som en skyddande hinna och ger ett skiftande och livfullt resultat. Det innebär att om du har många olika nyanser i håret, kommer du även ha en hel del skiftningar i håret efter att vi har växtfärgat det, i synnerhet om du har gråa hårstrån.

 

Om du har mer an 50 procent gråa hårstrån kommer dessa delar alltid bli lite ljusare än övriga håret. Är du dessutom ute efter att täcka de gråa stråna i toner som natur-svart eller natur-brunt krävs det att vi färgar i flera steg. Vi har därför olika typer av flerstegsfärgningar som kan vara ett bra alternativ och ge bra täckförmåga. Dessa behandlingar tar dock väldigt lång tid. Om färgtonen inte kontrasterar med din grundfärg blir återväxten heller inte lika markant och definitiv som med en flerstegsfärgning eller konventionell hårfärgning. 

Första gången du växtfärgar

Första gången du färgar håret rekommenderar vi att du gör en detox - en djuprengörande lerinpackning – av håret för ett jämnare och heltäckande resultat. Lerinpackningen tar bort vissa beläggningar, silikoner och mineraloljor på hårstrået som gör att färgpigmenten fäster bättre i det yttersta fjällskiktet av håret. Ibland krävs det flera detoxbehandlingar för att ge effekt.


Vi rekommenderar att du köper hem ett paket som finns på salongen. Har du inte möjlighet att köpa på salongen ska du ha en produkt med INCI:

Moroccon Lava Clay.


Instruktioner för lerinpackning


Efter färgning - Oxidering

Efter växtfärgningen sker en oxidering, vilket innebär att färgpigmenten i hårstrået reagerar med syret i luften och färgen djupnar och det kan bli en annan eller djupare nyans. Under det första två dygnen rekommenderar vi därför att du inte schamponerar håret, utan låter oxidationen ske ifred. Ju längre du väntar desto bättre. Du som inte använder schampo alls får dessutom en längre hållbarhet på växtfärgen. Överskottspigment tvättas ur varför lite av färgen ska släppa.

 

Hållbarhet

Färgens hållbarhet avgörs av hur ofta du tvättar håret med schampo, vattnet du tvättar håret med, årstid, hårets kvalité och hur mycket färgpigment hårstrået suger åt sig. Som regel håller sig färgen snygg mellan 4-6 veckor innan det eventuellt är dags för en ny färgning. En tumregel är ju skarpare kontrast mellan din grundfärg och den nya färgen desto oftare måste du färga in håret. Kom ihåg att ett hårstrå växer cirka 0,5 cm på 2 veckor!

 

Färgens hållbarhet förbättras om du använder hårvårdsprodukter som är helt fria från tunga kemikalier, starka tensider, silikoner och mineraloljor och har 100 % naturliga ingredienser. Eftersom dessa ämnen torkar ut hårstrået och färgen tvättas ut fortare. Du som trots detta vill fortsätta med dina konventionella produkter behöver alltid gör en eller flera detox innan varje behandling, i synnerhet om du använder rot-fillers av olika slag. Dessa produkter rekommenderar vi inte vid växtfärgning, då det visats sig vara väldigt svåra att få bort och lett till att växtfärgen inte har fäst på hårstrået.

 

Eget underhåll och hemfärg 

Som kund på Gröna Saxen erbjuder vi dig som behöver färga håret lite oftare även ett hem-färgnings-kit. Detta gäller dock inte kunder som har avancerade flerstegsfärgningar eller ljusningar. Instruktioner för hemfärg.

 .

Bra att veta om växtfärgning

Resultatet av en växtfärgning blir i stort sett alltid en blandning av färgen som växten/ växterna ger och den egna hårfärgen, kvalitén och strukturen. Samma färgblandning kan därför se annorlunda ut på olika personers hår, trots att de tillsynes har liknande utgångsläge, därför är det svårt att förutsäga hur resultatet blir första gången du färgar håret. Vårt mål är alltid att du ska bli nöjd med ditt resultat och vi kommer göra det vi kan för att uppnå detta!

  

Färgschampo

Färgschampo är en nyansering med växter och fungerar i princip på samma sätt som en växtbaserad färg. Det är ett snabbt och effektivt sätt att få in lite färg och glans i ett annars livlöst hår. På vissa verkar det som en traditionell toning och på andra växer det ut som en vanlig växtfärg. En färgschamponering tar mellan 3-20 minuter.

 

Nyanser du kan uppnå med färgschampo är gyllene toner och varma kopparröda toner. Om du t ex vill få in mer djup och intensitet i ett ljust och solblekt hår är detta ett givet val. Behandlingen håller sig snygg mellan 4-6 veckor beroende på hårkvalitet och struktur.

 

Slingor med lera

Med Gröna Saxens uppljusning får du naturligt gyllene slingor. Ljusningen är väldigt skonsam och blandas med Rasullera, bikarbonat, ekologiskt schampo och teknisk väteperoxid.

 

Teknisk väteperoxid är biologiskt nedbrytbart och innehåller inga tunga eller skadliga kemikalier. Då blandningen inte är så stark slits inte hårstrået och du får naturliga (gyllene) skiftningar.  Det innebär att vi vanligtvis inte kan uppnå kalla blonda toner. Slingor med lera tar mellan 60 till 150 minuter. Det är en permanent färg. 

 

Du som har svarta/ mörkbruna/ bruna toner har oftast fler röda pigment i hårstrået, vilket försvårar uppljusning. Du kan få upp till fyra steg ljusare än din egen grundton. Din hårkvalitet styr hur pass ljust det blir. Ibland kan det ta en till två infärgningar och vi använder oss av olika slingtekniker för att uppnå ett optimalt resultat.

 

Första gången du slingar håret

Första gången du ljusar upp håret rekommenderar vi att du gör en detox - en djuprengörande lerinpackning – av håret för ett jämnare och heltäckande resultat. Lerinpackningen tar bort vissa beläggningar, silikoner och mineraloljor på hårstrået. Ibland krävs flera detox-kurer för att ge effekt. Vi rekommenderar därför att du köper hem ett paket som finns på salongen. Du som använder konventionella hårvårdsprodukter ska alltid göra en detox innan varje behandling. Instruktioner för lerinpackning

HEAD-SPA behandlingar

Vi erbjuder olika typer av HEAD-SPA behandlingar med leror, alger, tång eller örter och växter. Tillsatser kan vara olika eteriska- och vegetabiliska oljor beroende på hårkvalitet och hårbottenproblem. Det finns även behandlingar med enbart hårbottenmassage som kan göras med klassisk inpackning, kallpressade ekologiska vegetabiliska oljor eller naturliga leror. Vi använder olika verktyg och tekniker såsom klassisk, ayurvedisk och punktmassage i hårbotten och nacke. Följande behandlingar finns att välja på:


RELAX – En avkopplande massage

ENERGI – En stimulerande energi-boost

BALANS - För dig med olika typer av hårbottenproblem

HARMONI - För dig med känslig hårbotten


Vid behandlande kurer rekommenderas 5 kurer som du får ett paketpris på.


I behandlingen ingår: konsultation - där vi tittar på hårbotten och håret och väljer behandling. Vi går även igenom tvättrutiner, borsttekniker och val av produkter. Borstning i torrt och rent hår. Massage eller kur i 30 -40 min, schamponering och lätt styling.